Friday, February 3, 2012

Tortelloni With Broccoli Filling / Tortelloni punjeni brokulama

Nothing particurarly meaningful about my first choice of recipe to post, except that I really love fresh pasta. I had some leftovers from broccoli sauce and an idea I could make this simple but yummy tortelloni.

U odabiru recepta za moj prvi post nema ništa osobito značajno, osim toga da jednostavno obožavam domaću tjesteninu. Imala sam ostatke umaka od brokula i ideju napraviti ove jednostavne ali super ukusne tortellone.



The  Filling:
200 grams of broccoli
1 garlic clove
2 table spoons of olive oil
Salt and pepper

Boil the broccoli in salt water. Cut the garlic clove in half, fry in a small pan until golden, then remove it. Add the cooked broccoli in the pan and fry for 5 minutes on medium flame. Mash the broccoli sauce and add pinch of salt and pepper.  

Punjenje:
200 grama  brokula
1 režanj češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
Sol i papar

Prokuhajte brokulu u posoljenoj vodi. Prerežite češnjak na pola, popržite na maslinovom ulju dok ne dobije zlatnu boju, zatim ga izvadite. Dodajte kuhane brokule u tavu i pirjajte na srednjoj vatri 5 minuta.  Napravite pire od brokula i dodajte prstohvat soli i papra. 



The Pasta Dough:
300 grams of all purpose flour
3 eggs
1 spoon of sunflower oil
1 tea spoon of salt

If you don't have a dough machine I will give you few tips how to prepare pasta dough manually.
Combine salt and flour, place it on the work surface. It's much easier to do it on the work surface instead of a bowl, because the dough is very hard.
In the flour and salt mixture create a small well in the center. Add eggs and olive oil in the well, and combine slowly all the ingredients until you get even pasta dough. Cut the dough in smaller pieces and run through the pasta machine several times until you get smooth and elastic thin pasta leaves.

Domaća tjestenina:
300 grama glatkog brašna
3 jaja
1 žlica suncokretovog ulja
1 žličica soli

U slučaju da nemate stroj za obradu tijesta, napisat ću nekoliko savjeta kako ručno pripremiti tjesteninu. Pomiješajte sol i brašno, te ih stavite na radnu površinu. Puno je jednostavnije pripremati tjesteninu na radnoj površini nego u posudi, jer je domaća tjestenina tvrda.
U smjesi brašna i soli napravite malu izdubinu u sredini. Jaja i maslinovo ulje dodajte u udubinu i izmjesite sve sastojke dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Podijelite tjesteninu na manje komade i razvucite ju kroz ručni stroj za tjesteninu. To je najbolje ponoviti nekoliko puta kako bisto dobili jednoličnu i elastičnu tjesteninu.

Folding Tortelloni in 4 Steps:
1. Cut the pasta in squares
2. Put filling in the middle of the square
3. Fold the pasta to create a triangle
4. Roll two of the edges around your finger and close it together



Izrada tortellona u 4 koraka:
1. Izrežite tjesteninu na kvadrate
2. Stavite nadjev u sredinu
3. Preklopite tjesteninu kako biste dobili trokut
4. Oko svog prsta povežite dva vrha trokuta, te ih pritisnite kako biste ih zalijepili.


Cooking and the Final Touch:
70 grams of butter
Parmesan for serving

Cook tortelloni in the boiling water with some salt. When they rise at the top of the cooking pot, they are cooked. Remove them from the water, and put in a warm pan with some melted butter. Serve with some Parmesan. Enjoy :) .

Kuhanje i završni radovi:
70 grama maslaca
Parmezan za posluživanje


Tortellone prokuhajte u posoljenoj ključaloj vodi. Kada isplivaju na površinu lonca, skuhani su. Izvadite ih iz vode, i stavite u zagrijanu tavu u kojoj ste otopili maslac. Poslužite s parmezanom. Uživajte :) .





4 comments: